Nemvejen.dk

En nemmere vej til velvære

skal, skal ikke

Skal, skal ikke?

| 1 Comment

Gæste indlæg af Linda:

“Skal” og “vil”, en fortsættelse af indlægget om “må”.

Det er så sjovt med de ord. Vi går alle rundt og mener at vi har styr på hvad der kommer ud af munden på os, og virkeligheden er at der sker SÅ meget på det ubevidste plan hele tiden. F.eks. med ordet “må”, som jeg skrev om sidst. “Skal” er endnu et interessant ord :-)

Kender du sætningen: “Jeg skal også se at….” eller “Jeg skal blive bedre til at…..”? Den findes i utroligt mange versioner! :-)

Og hvis vi så graver lidt dybere i det, hvad er det så virkelig vi siger med “skal”? Faktisk læner vi os lidt op ad nogle af de samme mekanismer som med “må”. Nemlig at vi lægger ansvaret lidt væk fra os selv. Hvis vi “skal” noget, så er det jo en opgave pålagt os, og så har vi intet valg = slipper for at tage sådan virkelig meget stilling. Husk endnu en gang på glimtet i øjet, og på at jeg piller lidt i hyggelige småting – det er ikke andet end hvad det er :-)

Når vi siger nogle ord, så lægger vi også en form for energi eller stemning i de ord, ofte uden at vide det. Det er jo for f….. også derfor at mennesker diskuterer, misforstår, er uenige, skændes, slås, og alt muligt andet. Det, som jeg lægger i et ord, kan betyde noget helt, helt andet for f.eks. dig.
Der er nogle ligheder for os alle, dog. Og ordet “skal” er en af dem ;-) Hvis man “skal” noget, så er det sådan lidt tvungent, måske endda lidt tungt i det, og noget som er nødvendigt. Jo jo da, SELVFØLGELIG er der masser af ting som vi rent faktisk SKAL i vores hverdag :-) De fleste af os har bare en tendens til at bruge ordet om så mange andre ting også.

Her kommer det sjove, nemlig et lille forsøg. Hvad nu, hvis “skal” blev udskiftet med “vil”? Altså vel at mærke om de ting, som vi har et valg om. Det gælder altså ikke for at gå på job, og alle sådan nogle ting, som vi vitterligt skal. Næh nej, det kunne gælde for de ting som egentlig er vores eget valg. F.eks at blive bedre til dit, eller gøre dat anderledes/hurtigere/smartere/lettere osv. Prøv at læse de næste 2 sætninger, og fornem forskellen i dem:

skal-skal-ikke

Kan du se forskellen? For min egen del synes jeg i hvert fald at det er vildt interessant, og ret skægt hvad det ene lille ord kan gøre :-)

For mig er det smadder rart at skrive sådan et indlæg her, for jeg bliver mindet om nogle ting, f.eks dette her med “må” og med “skal”.

Og når jeg tænker nærmere over det, så har lige netop de 2 ord stor betydning for mig i øjeblikket. Så sent som forleden sagde jeg til mig selv at “nu skal jeg også se at komme ordentligt i gang med træningen igen”. Og jeg har sagt “nu skal jeg også få spist ordentligt (= lchf) igen”. De ting har sejlet lidt for mig, i denne periode hvor jeg har mistet min mor. Og ved du hvad? Jeg VIL træne igen (lørdag formiddag bliver det), og jeg VIL spise dejlig, sund, lækker, velsmagende, nærende, lchf-mad igen! :-)

For både træning, lchf mad, og ordet “vil” er gode for mig, og med dem ønsker jeg dig en fantastisk weekend, uden for mange “skal”-er og med en masse dejlige “vil”-er i stedet ;-)

Kan du lide hvad du læser? Del med dine venner

One Comment

  1. Tak for et godt indlæg. Jeg har i mange år forsøgt – på amatørbasis – at forholde mig kritisk til de ord, jeg bruger. Som f.eks. når man er god nok. Jeg vil til hver en tid hellere være god – end at være “god nok”. For det der lille “nok” har en nedsættende “lige til øllet” effekt.

    Jeg har ikke tænkt over “skal” sådan før. Men du har i den grad ret – så tak for det!
    Pernille har netop skrevet…Mød min søns hovedMy Profile

Skriv et svar

Required fields are marked *.


CommentLuv badge