Nemvejen.dk

En nemmere vej til velvære

Derfor sover du godt på LCHF

Derfor sover du godt om natten med LCHF

| 2 Comments

For noget tid siden skrev jeg hvordan jeg selv sov om natten og min lille smarte Fitbit, som registrerer om eller hvor uroligt jeg sover om natten.

I mellemtiden syntes jeg lige at jeg skulle eksperimentere lidt med kalorier og hvad der skete når man overspiste i dem.
Så blev det sommer, vi fik gæster og børnene havde ferie og jeg kan så konstatere at jeg er lige så dårlig til at holde en høj-kalorie-diæt som en lavkaloriediæt. Efter at have oplevet hvad det vil sige at føle sig mæt, så er det da en langt nemmere rettesnor end at skulle måle og veje sin mad.

Meeen… eksperimentet er ikke glemt.. og jeg har helt klart intentioner om at prøve igen blot med 3000 kalorier i stedet for 4000 kalorier.
Thomas fra Paleoblog har knyttet en kommentar til eksperimente på hans blog. Du kan se det her

Det er nu ikke kun sommeren der har gjort at der har været stille her på bloggen… Jeg har bare haft susende travlt på facebook… Den danske LCHF gruppe på facebook har rundet over 700 medlemmer, og det myldrer med erfaringsudveksling, gode råd og ja, vi har sågar endda fået vores egen “TV-kok”, der poster LCHF madlavnings videoer i gruppen!

Nu kommer vi til mine bud på hvorfor man sover så godt på LCHF

Derfor sover du godt på LCHF

Så vidt jeg ved, er der ikke lavet studier omkring søvn og ketose, men et kig rundt på de forskellige blogs og på forums på nettet, beretter om de samme resultater. At LCHF gavner søvnen. Der er selvfølgelig nogle få der oplever det modsatte, men størsteparten oplever at de får mere energi, sover bedre og mindre.

Der kan være mange grunde til at LCHF gavner søvnen.

Mindre appetit og stabilt blodsukker

Når kroppen er i ketose og på en lavkulhydratdiæt stabiliseres blodsukkeret og appetitten mindskes. Det er bevist at et svingende blodsukker også påvirker søvnen, blodsukkeret påvirker også appetitten og at sove samtidig med at man er sulten er altså ikke en god kombination. Så at sukker (og andre hurtige kulhydrater) er udelukket fra kosten, tror jeg betyder rigtig meget.

Allergier og intolerencer

Jeg tror det har stor betydning at gluten heller ikke længere er en del af kosten. Mange af os går rundt med en uopdaget intolerence overfor gluten. De færreste af os har en direkte allergi overfor gluten, men mange har måske nogle småting, som man ikke umiddelbart vil forbinde med gluten ved første øjekast.

Gluten kan bl.a. påvirke

 • Snorken
 • Eksem/udslet (giver kløe)
 • Tør hud (giver kløe)
 • Kløende øjne
 • Svimmelhed
 • Mavepine
 • Vand i kroppen
 • Luft i tarmene

Det var bare for at nævne nogle af de følger der kan være ved en gluten intollerence. Gluten kan påvirke mange flere ting end det, og har man tendens til nogle af tingene, så vil de uden tvivl påvirke søvnen.

Hvis du har mod på det kan du efter en længere periode på striks LCHF prøve at tage en dag hvor du spiser helt almindelig hvedebrød (uden sukker) til morgen, formiddag og frokost. Så vil du hurtigt finde ud af hvordan din krop reagerer på hvede/gluten. Det skal dog siges at det ikke er unormalt at nogle symptomer først giver sig tilkende op til 3 dage efter indtaget af gluten, og det kan derfor ofte være svært at sige præcis om det er gluten man reagerer på.

-og så bare lige for at male fanden på væggen. Mejeriprodukter anses for at kunne give stort set samme symptomer. Det kan være en overvejelse værd når man spiser LCHF.

Ketoner som brændstof.

Hjernen kan enten køre på glukose eller ketoner. Når du er i ketose (og spiser godt med fedt!) er der rigeligt med ketoner at tage af.

Når hjernen kører på ketoner har den faktisk et virkelig godt eksistensgrundlag (hurra for det!)
Man kunne jo fristes til at tænke, når hjernen nu har optimale forhold ville det ikke være ulogisk at den hurtigere kommer i den dybe søvn, og bedre restituerer og bearbejder dagens indtryk. det er jo trods alt noget af det vi ligger og laver når du sover.

Mere energi – giver bedre søvn

Generelt vil de fleste opleve at de har mere energi på en low carb diæt. Blodsukkeret dykker ikke, og man har ikke brug for den halve time (eller tre)  på sofaen på samme måde, som når kroppen kører på sukkerpumperne. Fro mig betyder det at jeg får mig rørt mere i løbet af dagen. Mange bække små… Så mit basisenerginiveau stiger. Når musklerne og kroppen har fået sig rørt i løbet af dagen, så slapper kroppen bedre af om natten.

Hvordan har du oplevet at sove om natten på LCHF?

Dette indlæg indeholder affiliatelinks

Kan du lide hvad du læser? Del med dine venner

2 Comments

 1. Jeg oplever desværre det modsatte, men det kan forhåbentlig nå at ændre sig. Jeg er startet med LCHF for nu 16 dage siden og har tabt mig 3.4 så jeg ved at kroppen er i fuld gang.
  Min sov er bare SÅ dårlig. Jeg er vågnen det meste af natten eller sover meget let. Jeg træner næsten hver dag, løber, cykler og pumper så burde da være rigelig brugt.
  Men høre gerne om gode råd til en bedre søvn og håber da efter som at jeg er ny LCHF er at den gode søvn nok skal komme. :-) )

 2. Jeg er efter mindst 7 år med søvnproblemer endelig nået til et punkt, hvor jeg faktisk sover. Det er blevet nemmere for mig at falde i søvn og jeg sover tungere. Før kunne jeg tit være oppe 2-3 gange i løbet af natten, nu sover jeg oftest igennem. Og det tog mig snildt en time at falde i søvn selvom jeg var træt. Så det er bare skønt :)
  Tine har netop skrevet…Gæsteblogger hos LullumutMy Profile

Skriv et svar

Required fields are marked *.


CommentLuv badge