Nemvejen.dk

En nemmere vej til velvære

Hvad bliver det næste efter stevia?

| 2 Comments

Bedst som man gik og troede at man kendte til alle former for sødning, ja så overraskes man.
Jeg har fulgt stevia planten og sødemidlets fremgang i Danmark igennem nogle år.
inden den blev godkendt i DK bruget jeg planten til at søde med, og den pryder da også stadig min vindueskarm, selvom jeg må indrømme at jeg nu blot bruger Stevia i pulverform, da det er en hel del nemmere.

Overraskelsen er Miraculin. Jeg er 99,99% sikker på at det bliver den bliver det nye sort inden for alternativer til sukker og som supplement til stavia, erythritol (sukrin), birkesød, agave, yacon og hvad har vi ellers?

Miraculin er ikke sød i sig selv. Så den kommer ikke til at erstatte sødemidlerne i den forstan. Men når man spiser et af bærene fra planten kan man efterfølgende spise noget surt (citron, eddike m.m.) og det vil faktisk smage sødt… WHAT?!?!

Ja, det lyder lidt for godt til at være sandt, men det er det faktisk ikke.
Proteinerne i bærene påvirker receptorerne på tungen og ting smager sødt i stedet for surt. Smart ikke!

Nu glæder jeg mig til at se om jeg på et eller andet tidspunkt kan få fingre i en Miraculin plante, hvis den da i det hele taget kan overleve i en stue.

Det tager dog nok noget tid endnu inden jeg får planten hjem i stuen, for den er selvfølgelig ikke godkendt i Danmark endnu, og det tager nok en rum tid inden den bliver det, hvis man sammenligner med hvor lang tid det tog med stevia.

I Japan er det lidt længere fremme i skoen. Her man man gå på miraculin café.. Hvis jeg kommer til Japan, så skal det helt klar prøves.
I udlandet kan man købe tabletter, Miracle froothies,
I Florida kan planten købes på planteskolerne, og er meget populær pga. sine egenskaber.
Den skulle kunne forvandle stærkt til sødt, surt til sødt og tilmed fjerne den metalsmag som kræftpatienter oplever efter kemo.

Her er en liste fra samvirke om hvad bæret kan:

Smagsmiraklerne
Her er Samvirkes smagspanels dom over mirakelbærrets effekt på en række madvarer.
Citroner: smager som limonade – søde, men stadig citronagtige.
Lime: som citron, men endnu sødere, formentlig fordi de i forvejen var surere.
Rosenkål: har mistet deres beske eftersmag.
Grapefrugt: er blevet sødere og ikke længere bitre.
Appelsin: en anelse sødere end normalt.
Jordbær: ekstremt søde.
Jalapeno: lidt mildere end normalt.
Tabasco: stadig stærk, men nu også sød og tomatagtig.
Kartoffelchips med eddike: har fuldstændig mistet deres eddikesmag og smager som almindelige salte chips.
Gedeost: smager fuldstændig som flødeost.
Rød- og hvidvinseddike: smager sødt som sirup, og brød dyppet i eddiken er som en dessert.
Stoutøl: har mistet sin bitterhed og smager nærmest som sodavand uden brus.
Løg: nogle gæster oplever det som lidt mildere, mens andre mener, det er det samme.
Gulerod: ingen ændring.
Hindbær: ingen ændring
Peanut: ingen ændring.

Læs artiklen her. Den er ret interessant

Tjek lige Gordon Ramsey her

Der forskes fortsat en del i hvordan man bedst kan udvinde plantens egenskaber.. og jeg glæder mig meget til at se hvad de findre frem til, når den rammer det danske marked.

Kan du lide hvad du læser? Del med dine venner

2 Comments

  1. Ja, hvad bliver det næste?????
    På den ene side synes jeg det er rigtig spændende med en plante, der helt naturligt, kan ændre på smags oplevelser, på den anden side kan jeg ikke lade være med at tænke hvorfor???
    Hvis man ikke kan lide chips med eddikkesmag, så lad være med at spise dem
    Hvis man ikke bryder sig om stærk chillie, så find en mildere…..
    Det var også det jeg tænkte, da jeg så at man kan få jordbærplanter, hvor bærene smager af ananas eller hindbær. HVORFOR???? Hvis man vil have ananas-smag, så spis en ananas…..
    Men ellers; naturen ER fantastisk, og jeg tror ikke vi har set det sidste af disse underlige/specielle planter

  2. Lene, du har så evig ret! Hvorfor ikke bare nøjes.
    Din kommentar gav mig stof til eftertanke!

    Kunne dog ikke lade være med at grine lidt af dit eksempel med chips med eddikesmag :D Jeg er helt klart typen der kan putte noget i munden, med nogle minutters/timers mellemrum, flere gange fordi min hjerne ikke helt kan forstå hvorfor jeg ikke kan lide det! Hvis min hjerne synes det burde være lækket (ja, hvor ulækkert chips end måtte være, sådan rent råvaremæssigt, så er der noget over chips der gør at jeg synes de er lækre :D )

    Frustrationen var stor det år til jul, hvor smagsløgene strejkede juleaften pga. forkølelse. Jeg nåede at spise en del chokolade i løbet af aftenen. og hver gang måtte jeg konstatere at chokolade uden smag, faktisk er noget underligt noget at have i munden :D

    Personligt bliver jeg utrolig fascineret over at sådanne bær kan “trylle” sødmen frem. Så jeg hopper i med begge ben hvad angår nyhedens interesse. Måske viser det sig så at det var en fuser, som slet ikke fungerer i mit køkken eller også viser det sig at det fremover er en ny ven i køkkenet :)
    Min første tanke da jeg læste om bæret var at jeg så ikke behøvede at lave 2 forskellige citronfromager :D
    Jeg vil gerne have den noget mere sur end min mand :D Så han kunne jo passende lige spise et lille bær inden han satte tænderne i min citronfromage :)
    (åhhh nej… så ville jeg ikke have den for mig selv mere!)

Skriv et svar

Required fields are marked *.


CommentLuv badge