Spekulerer du nogle gange over hvordan du får jævnet sovsen så den minder om en rigtig meljævnet sovs?
Jamen så læs videre… i dag vil jeg nemlig dele mine erfaringer om at jævne sovs.
Jeg er jyde… opvokset en en rigtig jysk familie… og er i jylland kan vi godt lide sovs…. ikke sauce, men SOVS! Jeg har derfor eksperimenteret en del for at finde den bedste måde at jævne sovsen på.
Her er min deffination af sovs og sauce
Sovs = en god tyk jævn sovs, ikke gennemsigtig. For det meste lavet på fløde
Sauce = en tynd sovs evt. med en kraftig smag. kan være gennemsigtig eller ej. Ofte bestående af fond eller blendede grøntsager.
Ens for stort set alle sovser er at fløde gør underværker (måske lige på nær i bearnaisesovsen)
Jævning med Fiberhusk
Drysses direkte i sovsen. Brug kun en lille smule. Kan bruges til grøntsages saucer som har lidt struktur. Hvis du forsøger at lave en tyk sovs med fiberhusk ender du op med en slimklat eller små klatter der ikke hænger helt sammen.
Jævning med løg
Brunes på en pande med smør* de skal være dejligt brune, bløde og søde. Blendes grundigt med stavblander med lidt vand. Giver en god smag og farve til oksekødsovs og alm, brun sovs.
Jævning med grøntsagspuré
Perfekt til kødsovser m.m. Svits peberfrugt, løg, tomat m.m. på en pande. Tilsæt lidt vand og lad det koge godt ind. Blend med stavblender til en tyk pasta. tilsæt evt. også diverse krydderurter.
Dampede og purerede blomkål med lidt kyllingebouillon, gør sig perfekt som jævning i høns i asparges, bearnaise sovs eller andre hvide sovser
En puré bestående af en blanding af blomkål, boccoli og løg kan næsten bruges som jævning i alle farvede sovser.
Jævning med Flødeost
En god klat flødeost røres direkte ud i sovsen. Er fin til bl.a. høns i asparges. Evt. i kombination med revet ost. Læs lidt om flødeost her
Jævning med Fløde
Reducet fløde er perfekt til sovs. Det giver en dejlig smag og en cremet konsistens. Dog kan den have svært ved at stå alene som jævner, hvis den spædes op med en meget tynd suppe/fond.
Reducering af fløden: Kog fløden ind i en gryde eller tag den nemme løsning og brug actifry. Giv en halv liter fløder 30 minutter og lad den passe sig selv til timeren bibber.
Hvis du ønsker lidt mere tykkelse i sovsen, kan du tilsætte 1 spsk. eddike, citron eller andet syrligt pr. dl. fløde til sovsen. Med eddike i sovsen vil den tykne lidt mere, når den køler lidt af.
Jævning med ost
Min favorit! Smid en håndfuld (eller 2, men start med én) mild revet ost i sovsen, kog op og rør rundt. kan bruges både i mælkesovs (læs flødesovs) så som persillesovs, brune sovser selvfølgelig i bechamelsauce. Lad dig ikke skræmme af at sovsen starter ud med at være en elastisk klump.. Når sovsen bliver varmet rigtig igennem, så bliver den super fin.
Jævning med avocado
Avocadotern (fra fryseren) er super godt i lasagne, bolognese og andre sammenkogte retter hvor der er en god smag fra krydderier. Kan ikke anbefales i milde sovse så som høns i asparges, da avocado bliver lidt bitter når den varmes op. Hav avocadotern i fryseren. Tag en portion op og blend med lidt af væden til sovsen. Det vil give dig en pasta lige til at røre ud i sovsen uden at sovsen bliver grynet eller klumpet.
Jævning med æggeblomme
At jævne sovs med æggeblommer er enormt nemt.
Kog sovsen / fløden op, tag den af blusset, rør en æggeblomme op med tilsvarende mængde bouillon eller fløde og rør det i sovsen.
Sovsen vil tykne lidt efter lidt,
Og husk: Lad dig ikke nøjes.. Kombiner gerne de forskellige metoder for et endnu bedre resultat.
Inspiration til gode sovser:
Sovs med Bacon, fløde og champignon
Peberfrugt sovs
Millionbøf jævnet med avocado
Flødesovs med porrer og gulerødder
Flødesovs med porrer og peberfrugt
Inspiration til dip og dressing
Creeme cheese dressing
Dressing med hvidløgsspirer
Ang. farven til den brune sovs, ja så hænger jeg stadig fast i den gode gammeldaws kulør. Men hører meget gerne om kulhydratfrie alternativer.
Velbekomme.
*Sådan bruner du løg
Skær løg i skiver (ringe), gerne en god portion da de svinder ind efterhånden som de tilberedes
Smelt smør på panden
Steg løg i smøret, gerne ved hård varme til at starte med.
Nogle af løgene må gerne blive lidt sorte/brankede
Men sørg for at vende løgene rundt i ny og næ
Når fedtstoffet er absorberet af løgene og de efterhånden har fået farve, hænder du vand på så det dækker hele panden.
Skru ned for varmen
Vend løgene rundt til vandet er fordampet og løgene er godt møre.
Er løgene ikke blevet møre, så tilsætter du yderligere vand og lader dette fordampe.
skal du spise løgene som tilbehør, kan du slutte af med at smide en ekstra smørklat i lige inden løgene tages af blusset.
Dette indlæg indeholder sponserede links
5. maj 2014 at 16:32
Super, tak for det!
11. marts 2015 at 20:02
Tak fordi du deler din erfaring, så vi andre kan springe alle de mislykkedes forsøg over:-)