Nemvejen.dk

En nemmere vej til velvære

Hvad er LCHF

Det der LCHF, hvad er det egentligt?

| 2 Comments

Jeg har jo netop oprettet min facebookside, og der er allerede gang i aktiviteterne på den.
Idag modtog jeg et kort og konkret spørgsmål i mine beskeder på siden:

Bliver nødt til at spørge hvad det der LCHF er for noget, har lige læst noget af din blog og er blevet nysgerrig

Først og fremmest bliver jeg utrolig beæret over at jeg kan skabe nysgerrighed hos nogle. Så kan det ikke være helt uinteressant det jeg skriver. Det er så fedt at dele og kunne give noget til andre.

De reklamerer jo ofte i TV med at man kan vinde heltop til 187 mill. i euro lotto. Jeg fantaserer tit om had jeg ville gøre hvis jeg vandt (jeg vinder nok ikke, for jeg spiller ikke… så oddsene er nok ret minimale). Nå men det skal altså ikke stoppe mig fra at drømme!

1. jeg ville købe et hus hvor mine børn kan få hver deres børneværelse. Pt. har vi 1 børneværelse og 3 børn. Der ud over skal der også være en ekstra stue (allerhelst en gymnastiksal) hvor ungerne kan slå sig løs i. og så ville det altså bare være lækkert med spiseplads i køkkenet… Nå ja.. jeg kan blive ved.. og det lyder måske nok som om at jeg drømmer om liebhaver-villa, men det er ikke tilfældet.. Jeg har forelsket mig i et fint, gammelt hus til 700.000 kroner.. og vandt jeg i Lotto så ville jeg købe det :) -og så ville der nok også blive råd til at give det en sjat maling.

2. jeg ville oprette en fond, en opsparing eller et eller andet der kunne sikre mine efterkommere økonomisk. Ikke forstået på den måde at de skal fødes med en guldske i røven… æhhh det hedder da vist munden… hehe. men sådan at de ville kunne låne rentefrit til huskøb, bilkøb, uddannelse. de der tunge ting som man ikke kan klare sig gennem livet uden.

3. Så ville jeg bruger mig tid på at hjælpe andre.kvit og frit! Jeg drømmer om at kunne holde sammenskudsgilder for travle familier, så deres aftenmad bliver nemmere. At lave et fristed for børn og unge hvor de kan lære musik, sang, dans, madlavning, meditation… ja alle de ting der giver livet værdig.
Jeg drømmer om at holde foredrag (altså hyre andre til at snakke) og invitere alle der har interesse, uden at de skal af med en rød reje.
Det ville være så fedt at kunne se hvordan små ringe i vandet spredes ved at give viden og ressourcer væk.

Sjovt nok så går jeg ikke og fantaserer om at komme ud at rejse, leve i sus og dus eller det sidste nye modetøj. Nej, det fylder vel bare ikke så meget i min hverdag… men at se små projekter (og mine små poder) vokse sig store er fantastisk og kunne man slippe for at spekulere i økonomi samtidig. Ja så ville jeg være lykkelig!

øhh det var lidt af sidepring….. men som sagt elsker at give og elsker når nogen har glæde af det.

Nu er det vist tid til svaret på spørgsmålet

Man udelukker: Kartofler, ris, pasta, brød (alt med stivelse, gryn og korn), rodfrugter og bælgfrugter samt selvfølgelig sukker.
Man spiser Frugt i begrænset omfang.
Man spiser: Grøntsager, nødder, frø og kerner, æg, fede mejeriprodukter (ex. fløde og smør) og gode fedtstoffer samt alle former for kød.
I bund og grund skærer man kulhydrat indholdet ned til et minimum og erstatter det med fedt.
På den måde tvinger man kroppen til at forbrænde fedt i stedet for kulhydrater. Det kaldes ketose. Denne kost bruges bl.a. til epilepsi patienter, da det har vist sig at det kan hindre anfald.
Men det er også gavnligt for diabetes2-patienter da blodsukkeret ligger helt stabilt hele dagen igennem. Rigtig mange har skåret kraftigt ned på deres medicin eller helt gået af medicinen på LCHF.
For overvægtige er det fantastiske, at når blodsukkeret er stabilt så har du en meget bedre fornemmelse for din sult, da den ikke bliver forstyrret af et svingende blodsukker. Og selvom måltiderne indeholder mange flere kalorier pr. måltid så taber man sig alligevel, fordi man simpelthen er mæt længere tid og ikke får lyst til snacks, slik m.m. fordi blodsukkeret er stabilt.
Normal kost ligger fordelingen nogenlunde sådan her:
Kulhydrat ca. 60%
Protein ca. 20%
Fedt ca. 20%

Når folk går på slankekur ser det ofte sådan ud:
Kulhydrat ca. 70%
Protein ca. 20%
Fedt ca. 10%
Det medfører voldsomme udsving i blodsukkeret hvilket vil resultere i en ustyrlig trang til søde sager. desuden vil fedtcellerne i kroppen føle sig snydt og derfor råbe på fedt
Det er ofte her det går galt for de fleste på slankekur. For hvem kan modstå kroppen basale behov på længere sigt.

LCHF består sådan-plus-minus af denne fordeling:
Kulhydrat ca. 5% (nogle er helt ned på 5g. om dagen og andre oppe på 100g)
Protein ca. 20% 
Fedt ca. 75% plus/minus afhængig af hvor kraftigt der skærer i kulhydraterne

Rigtig mange befinder sig rigtig godt på denne kost.
Der er dog nogle der oplever at deres blodsukker bliver for lavt.
Jeg vil sige man skal lade det komme an på en prøve.

I følge mig egen teori så er kosten også god for ADHD børn. Da et stabilt blodsukker giver mere ro i kroppen og hjernen. Det udsagn er der dog ikke noget forskning bag, men det giver god mening for min egen logik.

Sig til hvis du har lyst til at prøve det af, så kommer jeg gerne med tips til hvordan man kommer godt i gang 

Grunden til at jeg tager det med på bloggen, er at der sikkert er mange rundt om der har høre lidt om LCHF men ikke rigtig ved hvad det er. Jeg håber det kan være med til at lede lidt på vej i den rigtige retning.

Inden jeg nu går til køjs får i lige en stak billeder fra den seneste uges tid.

Morgenmad: Paleobrød, scrambled eggs, pølser
Chokolade budding
Paleobrød
Porrer og peberfrugt… bliver lige om lidt til flødestuvede grøntsager
Brunch: Scrambled eggs, bacontern, spejlæg i pberfrugt, pølser,
agurkestænger og pandekage med chokolade
Wok med restegrønt – en gang om ugen tømmer vi grøntsagsskuffen
for slatne grøntsagrester og tryller dem om til en lækker wok.ret
Pizza uden bund, lavet på panden på komfuret i stedet for i ovnen
Aftensmaden fra i aften. Frikadeller med brun sovs og grøntsager vendt i smør, timian og hvidløg
Den opmærksomme læser vil opdage at jeg spiser både ærter, majs og gulerødder.
jeg er ikke 100% LCHF men og tillader mig derfor med god samvittighed at spise nogle af disse grøntsager også i ny og næ.
Så er vi klar til at det bliver MANDAG, hav en god kommende uge
Kan du lide hvad du læser? Del med dine venner

2 Comments

 1. Jeg vil rigtig gerne prøve denne livsstil lchf, men ved simpelhen ikke hvordan jeg skal gribe det an…jeg kan ikke det der med at spise kød fra morgenstunden og vil rigtig gerne have noget brød af en eller anden art (paleobrød feks) æg, bacon eller pølse..men ikke fisk, bøffer og sådan noget…har du nogle fif til hvordan jeg kommer godt i gang?

  • Hej Rina.
   Tak for din kommentar. Jeg tror sagtens vi kan få dig i gang, og der er ikke noget at sige til at det hele kan virke lidt uoverskueligt i starten.
   Hvis du er på facebook, så kig ind forbi gruppen her: der er rigtig meget inspiration i gruppen bl.a. i form af billeder der er delt ind i kategorier (også en morgenmadskategori) -
   Til morgenmad kan du fint spise en skive paleobrød eller Det perfekte brød med smør og ost eller til scrambled eggs eller måske en kaffe/kakao-æggemælk eller chiagrød eller pandekager. Det er alle kødfrie forslag som fungerer fint for rigtig mange. Personligt foretrækker jeg pandekage eller æggemælken og i weekenden når der skal hygges lidt så får vi den helt store english brunch :)
   Følg med på bloggen, jeg vil se om jeg kan skrive et indlæg om hvordan man bedst kommer igang med LCHF. jeg skal dog lige først have postet anden del af mit søvn-indlæg.
   Ellers skriv igen, hvis der er noget du er i tvivl om.

Skriv et svar

Required fields are marked *.


CommentLuv badge