Nemvejen.dk

En nemmere vej til velvære

Fathead

| 0 comments

Jane aka Madbanditten har netop smidt et link til en film: Fat head. Jeg kan kun sige: SE DEN!
1000 tak for linket til den (og alle de andre fantastiske ting du finder til os)! Det var da en fascinerende omgang… jeg er SÅ! klar på at få kørt LCHF ind når mindstemanden begynder på grød.

Men uh hvor kan mad (eller lad os kalde det kost når vi nu ikke bare snakker smag) være en forvirrende ting. jeg har det som mange andre sikkert også har det… det her lyder for godt til at være sandt. Det kan ikke passe at vi kan leve sundt af fedt. Jeg har jo lært fra ganske ung at jeg skal spise kulhydrater. dengang var det rugbrød, alm. ris og hvid pasta… Sidenhen blev det da trods alt standard at vi nu anbefaler brune ris, fuldkornspasta og fuldkornsbrød.
Jeg tror ikke engang man kunne købe de her små sjove ting kaldet brune ris, da jeg var barn.

Filmen er på sin vis logik for mig. Den fortæller hvad der er sket med antallet af overvægtige og hjertepatienter igennem tiderne og hvordan det hænger sammen med de almene kostråd (spis kulhydrater).
Filmen forklarer hvordan regeringen i USA har ladet sig narre til at vælge de forkerte kostråd.
-og argumenterne i filmen rammer sq plet!

Men… kan det være sandt? kan det virkelig passe at det vi har lært fra barns ben slet ikke er sandheden. Når nu alle siger at tingene hænger sådan sammen?

Jeg har en bekendt der har højt kolesterol. Hun viser mig den pjece (Bliv let om hjertet, se den her), hun netop har fået af lægen, som viser hvad for noget mad hun må spise. Pjecen godkender stort set alt hvad der har højt indhold af kulhydrat og lavt indhold af fedt samt fraråder selvfølgelig alt hvad der har set skyggen af (mit eget ordvalg!) af fedt.
Men nu synes jeg efterhånden jeg gentagne gange er stødt udsagn om at fedt forhøjer det gode kolesterol og at sukker (kulhydrater omdannes til sukker i kroppen) er det der forårsagen karameliseringen af årerne som jeg mener Umahro kalder det. Altså det lag plak der dannes i årerne.
Dette er netop også hvad Fat Head filmen fortæller os.

En anden væsentlig ting når man taler om kolesterol er fedtet i blodet, kaldet triglycerider.
Hjerteforeningen skriver:

SukkerEt stort sukkerindtag især fra drikkevarer øger risikoen for overvægt. Desuden kan nogle sukkerarter øge triglyceriderne. Så ud over at begrænse indtagelsen af sukker bør du også være opmærksom på, hvor meget frugt (fructose) du får. Du bør max. spise tre stykker frugt om dagen. Vær også opmærksom på tørret frugt, der indeholder meget fructose. Fructose kan lige som sukker øge triglyceriderne i blodet.

 Men hvordan kan en pjece lavet ud fra  ”Hjerteforeningen. Kliniske retningslinier for forebyggelse af kardiovaskulær sygdom i Danmark, 2004″ blive udleveret som “den nye pjece” når den anbefaler følgende:

Al slags frisk, tørret og frossen frugt, Friske og frosne bær, Frugt på dåse, Marmelade og syltetøj, popcorn, marengs, vingumme etc.

Ikke et eneste sted i pjecen, er det nævnt at sukker er skadeligt når man har forhøjet triglycerider eller at det er kulhydraterne der er med til at danne plakken.

Altså så kan man da kun blive forvirret! Som sagt kost er en forvirrende ting.
Jeg ved godt hvad jeg hælder til. Men bliver da ærligtalt helt rundtosset over så mislydende meldinger. har jeg misforstået noget eller har samfundet misforstået noget (normalt ville den autoritetstro mig sige… “uh det er nok mig der er galt på den”)
Der er da ikke noget at sige til at det ikke er alle der kan finde hoved og hale i det med maden.

Jeg vil gerne opfordre dig som læser af min blog til at tage de kritiske briller på. både når du læser hvad jeg skriver og når du læser hvad du ellers finder på nettet, i aviser, bøger, film m.m. Blot fordi det står sort på hvid er det ikke ensbetydende med at det er sandheden.

Det er forøvrigt almen viden i forretningslivet. Hvis du har en eller anden regel i butikken, som du ikke gider diskutere med kunderne, så skriver du bare et skilt. Når så kunden undrende spørger ind til hvorfor han skal betale et eller andet gebyr, eller ikke må have barnevogne med ind osv., så peger man på skiltet og forklarer at det jo er sandheden fordi de står på skiltet (som eleven lige lavede i frokostpausen).

Jeg er 100% sikker på at jeg er nødt til at give denne kost (LCHF) en chance. Det skal prøves. Hvis den giver mig kræft (hvilket helt sikkert vil ske i følge filmen “fork over knives”), så er jeg ret overbevist om at jeg ville have fået det alligevel hvis jeg var fortsat med at leve af knorr sovs og pulverkartoffelmos, som var det eneste jeg kunne kokkere da jeg flyttede hjemmefra.

Men alligevel sidder der en lille fugl inden i mig og siger.. jamen tør du tage chancen?

(Selvom jeg har læst hvordan folk er blevet indlagt med for lavt blodsukker pga. skiftet fra alm. kost til LCHF.)

Ja, jeg tør tage chancen fortæller min indre løve mig! Og samtidig føler jeg mig som en kæmpe rebel for at droppe korn, pasta, kartofler, mælk og sukker (og bytte det ud med fedt) er virkelig noget stort i forhold til hvem jeg “er”. Min læge vil jo med garanti fraråde det (hvis jeg spørger) og nogle vil måske ryste må hovedet mens andre vil synes det er en smule for fanatisk.
-og det er der tvivlen opstår… Men jeg må hellere få tøjret den løve, for den skal komme til at følge mig hele vejen til tallerkenen så jeg kan få prøvet LCHF af.

Jeg er sikkert på at LCHF bliver STORT herhjemme… Den der mavefornemmelse

Kan du lide hvad du læser? Del med dine venner

Skriv et svar

Required fields are marked *.


CommentLuv badge